MENY

Fick cancer under graviditeten – idag tvåbarnsmamma

Beatrice Sundström var tveksam till att göra en cellprovsundersökning mitt under sin graviditet. I dag är hon tacksam att hon gjorde det. Den tidiga upptäckten av livmoderhalscancern gjorde att hon till och med kunde starta cytostatikabehandlingen innan dottern Julia föddes. För några år sedan trodde få att något sådant skulle vara möjligt.

beatrice-sundstrom1.jpg
Här är en bildtext. Använd "Format"-verktyget och välj "Bildtext".

Hon hade aldrig missat någon cellprovsundersökning och inte haft minsta lilla cellförändring. Därför sa Beatrice Sundström först nej då mödravården erbjöd henne en cellprovsundersökning då hon var i tolfte veckan av sin andra graviditet. Eftersom hon tidigare hade varit med om att få blödningar vid sådana undersökningar kände hon olust.

– Det var nån slags hjärnspöken, jag tänkte att jag kunde förlora fostret.

Tumör på livmoderhalsen
Men hennes man var angelägen om att hon skulle ta sitt cellprov, och några veckor senare kunde barnmorskan göra undersökningen och ta provet på BVC. En vecka senare, i mitten av december, blev hon kallad till kvinnokliniken på Linköpings sjukhus. Läkaren hon mötte sa att det hade synts en polyp på livmoderhalsen, men att det troligen inte var något farligt. Definitivt besked skulle hon få före jul. Men ingen hörde av sig och när Beatrice Sundström ringde till kvinnokliniken dagen före julafton fick hon veta att inga besked gavs över telefon.

– Vi hade olustkänslor hela julen.

Första helgfria vardagen efter jul ringde det. Beatrice skulle genast komma till kvinnokliniken och hon skulle ha med sig någon. När hon och hennes man nästa dag kom till sjukhuset fick de veta att Beatrice hade en tumör på livmoderhalsen. Beatrice var nu i tjugotredje graviditetsveckan, vilket innebar att hon hade börjat känna sparkar och hade en tydlig gravidmage.

– Min enda tanke var att vi måste klara den här lilla tjejen, säger hon och tittar ömsint på lilla Julia, som nu är en pigg liten tjej på två år.

Läkarna var tydliga med att det i första hand var Beatrices liv som skulle räddas, men när magnetröntgen visade att det inte tycktes finnas någon risk för spridning av cancern, föreslog de cytostatikabehandling. Numera vet man nämligen att en sådan behandling efter första trimestern inte innebär någon risk för det väntade barnet.


Sidan uppdaterad: 27 juni 2019